Espai de Dones A l'inici

Què és l'Espai de Dones


Espai de Dones de Pangea

L’Espai de Dones de Pangea te com a finalitat promoure l'accés i l'ús estratègic de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TICs) a les dones i els grups de dones de Catalunya per tal de facilitar l'intercanvi d'informació i recursos, i enfortir les accions conjuntes en campanyes i activitats de solidaritat per la defensa del drets de les dones.

Com a objectiu principal, l’Espai de Dones vol potenciar la participació dels grups de dones i les xarxes de dones de Catalunya, a través del les TICs, i potenciar així el coneixement i l’ús de les noves tecnologies per portar a cap actuacions solidàries pel canvi social.

Entre els objectius específics de l’Espai de Dones cal destacar-ne tres:

1er: Oferir i facilitar les eines tecnològiques a les dones i els grups de dones de Catalunya.

2on. Oferir formació sobre les TICs a les dones i els grups de dones de Catalunya.

3er. Dinamitzar la participació de les dones i els grups de dones de Catalunya per a la creació de xarxes telemàtiques i humanes de dones.

La web de l’Espai de Dones, que ara estrenem amb nou format, l’anirem actualitzant de mica en mica i tenim previst potenciar-la al màxim durant els propers mesos.

L’Espai de Dones vol recollir i difondre, primer a través de la web (i aviat a través d’un butlletí quinzenal):

- Notícies de les campanyes de denúncia en vers la situació discriminatòria de la dona de les xarxes i grups de dones de Catalunya.

- Informació i dades de la situació actual de la dona a Catalunya

- Projectes de suport o campanyes que defensin els drets de les dones de Catalunya

- També volem difondre les noticies i les campanyes dels grups de dones de Catalunya que lluiten pels drets de les dones de tot el món.

- Recursos i enllaços sobre temes de gènere al món

- Centres de documentació i biblioteques especialitzades

- I moltes coses més!!

Pensem que la web de l’Espai de Dones pot ser una bona eina per recollir les experiències de tots els grups de dones de Catalunya, sigui quin sigui el seu àmbit de treball: social, laboral, mèdic, tecnològic, econòmic, cultural, etc. i així potenciar campanyes conjuntes en vers uns mateixos interessos.

Des d’aquí fem un crida per convidar-vos a participar en l’actual Espai de Dones. Ens agradaria molt comptar amb la col·laboració de totes vosaltres i de cadascun dels grups de dones de Catalunya.

Assumpció Guasch, Lorena Merino, Xus Querol i Maï T Segura.

Dinamitzadores de l’Espai de Dones. Barcelona, abril de 2002.

Història

Breu Memòria Espai de Dones

A l'any 1998 es va crear l'àrea dedicada a les dones, que es va anomenar "L'Espai de Dones".

L'Espai de Dones és una iniciativa d'un grup d'usuarias de Pangea i altres dones sensibilitzades sobre les desigualtats e injusticies que pateixen les dones en la majoria d'àmbits. L'objectiu principal de l'Espai de Dones és fomentar la participació activa de les dones a les xarxes telemàtiques (Internet) i treballar les problemàtiques que afecten a les dones utilitzant les potencialitats d'intercanvi d'informació, recursos i difusió de la informació d'Internet.

L'Espai de Dones té com a finalitats: *Crear un espai obert i dinàmic de comunicació sobre temas de reivindicació i de drets fonamentals per a dones.
*Crear canals de comunicació i vincles amb altres grups de dones que treballin des de perspectives similars.
*Difondre informació d'actualitat i oferir formació per un ús estratègic de les eines de comunicació electrònica.
*Estimular la participació de les dones als àmbits electrònics.
*Reivindicar el valor intel·lectual i humà de les dones a Internet.
*Facilitar i col·laborar en la creació d'estructures que possibilitin mitjans d'intercanvi i formació entre dones.

Portem tres anys treballant gràcies a la feina constant i voluntaria d'un grup de dones i gràcies a Pangea que ens dona tot el suport tècnic. Durant aquest temps ens hem desenvolupat i hem prioritzat les nostres activitats en :

*Creació un portal d'informació i recursos. Adreça: http://www.pangea.org/dona
* Donar suport al moviments de dones i associacions per la difusió i ús estratègic de les TIC's.
*Col·laboració continua amb la Coordinadora de la Marxa Mundial de Dones des de maig del 2000 mantenint l'actualització de la web.
*Participació en el projecte WOL (Women On Line) de l'organització AMARC-Europe en la creació de materials didàctics per dones. Impartició de classes sobre les eines d'Internet (correu electrònic, llistes de correu, conferències electròniques i creació de webs).
*Participació en el programa de APCWomen. Xarxa internacional de dones de APC.

L'Espai de Dones http://www.pangea.org/dona és una comunidad virtual intercanvi d'informació i d'access a recursos sobre dones. Disposa de més de 220 págines web d'informació pròpia i té més de 250 enllaços amb altres webs d'interés (associacions, revistes electròniques, serveis de recerca d'informació, articles de congressos, jornades, campanyes internacionals, ...). Des de el 16 de febrer de 1998 han visitat l'espai aproximadament 16.686 persones (avui estem a 1 de juny 2001). Cada mes visiten l'Espai de Dones una mitjana de 1.600 persones. Ha augmentat molt l'accés en dos anys, al 1998 l'accés mensual era de 250 persones.

1997
Participació a la trobada de dones "+ Visibilidad en Internet", organizat per "l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya". Barcelona 12 y 13 de desembre de 1997.

1998
16 de febrer de 1998, inaguració de l' Espai de Dones a Internet

1999
Participació al projecte "Women On Line". Projecte de formació desenvolupant per la Xarxa de Dones AMARC-Europa. La finalitat del projecte era facilitar l'accés a les dones de l'àmbit de radios comunitàries a les eines i noves formes de treball i comunicació amb Internet.

2000
Article de difusió de l'Espai de Dones publicat a la Revista Ca la Dona. Núm, 32. Març 2000
Article publicat a "L'informatiu Dona. La societat de la informació i les dones" CIRD. Ajuntament de Barcelona. Juliol 2000
Colaboració amb el projecte ADAGIO "Societat del Coneixement Informàtic des de la perspectiva de gènere" maig 2000.

2001
Participació al taller "Creación de un marco conceptual de evaluación de proyectos sobre TIC's desde la perspectiva de gènero" organitzat per APCWomen. Enero 2001. Manila
Organització i impartició del curs "Teixint Somnis. Creació de pàgines web". Curs de 12 h, amb la colaboració de RavalNet que ens va cedir l'aula d'informàtica gratuïtament.

Eva M. Dopico Serantes
Coordinadora, creadora i dinamitzadora de l'Espai de Dones des de 1998 fins a juliol 2001

Història de l'Espai de Dones: 1998, 1999, 2000, 2001

diseño Qui som

L’Espai de Dones està format per un grup de dones usuàries de Pangea i està totalment obert ala participació de totes les dones
i els grups de dones de tot Catalunya, siguin o no sòcies de
Pangea.

Actualment l’Espai de Dones està dinamitzat per quatre dones:

@Assumpció Guasch, sòcia de Pangea, Informàtica i infonomista. Va ser membre de la Junta Directiva d¨Espiral Educació i Tecnología i presidenta de la mateixa associació desde 1996 fins el 1999, havent participat en el grup de treball d´Educació Especial. És membre de l’Equip de Pangea i participa en el Consell d'APC.

@Lorena Merino, sòcia de Pangea i treballadora de Pangea des de l’any 1996.
Porta l’atenció tècnica de les usuàries i usuaris de Pangea i tasques administratives.
És geologa i gemòloga. És membre de l’Equip de Pangea.

@Xus Querol, voluntària de Pangea. És periodista especialitzada en TICs. És membre de l’Equip dePangea.

@Maï T Segura, voluntària de Pangea. És fotògrafa i webmastera. És membre de l’Equip de Pangea.

 

A més a més l’Espai de Dones compta amb el suport i la col·laboració de la resta de membres de
l’Equip de Pangea que són: Clara, Paco, Chris, Lluis, Carles, Leandro, Roc Pep, Maite, Ramón, Toni, Marc i Dani.

A l'inici